OPEN DEINZE
  • Home
  • Nieuws
  • Ons beleid
    • Tienpuntenplan
  • De mensen
  • De ambitie
  • Word lid
  • Nieuwsbrief
  • Suggesties voor ons

Tienpuntenplan Lokale Economie

29 maart 2022

​
Deinze is een bruisende stad met verschillende handelscentra, fijne terrasjes, leuke winkels en veel inventieve ondernemers. Velen hebben echter door corona moeilijke jaren achter de rug. Als partij willen wij onze 1300 ondernemingen de komende jaren optimaal ondersteunen door gericht te investeren in onze lokale economie. Schepen voor Lokale Economie Filip Vervaeke stelde daarom, na een consultatieronde bij 750 handels- en horecazaken, op de gemeenteraad van maart zijn Tienpuntenplan voor. ​
​

1. Investeringen in de infrastructuur van de stad of het dorp
Om de publieke ruimte aangenamer te maken, zal de stad de komende jaren sterk investeren in groen, zitbanken, bredere voetpaden, aangename pleinen met plaats voor terrassen, enzovoort.  Zo zal er voor de Tolpoortstraat binnenkort een participatief planproces worden opgestart om samen met de handelaars een inrichtingsplan op te maken. Op korte termijn verbreden we er de voetpaden (zoals in de Kortrijkstraat), vergroenen we de straat en maken plaats voor "shop and go"-parkeerplaatsen. Op de Markt, het kloppend hart van Deinze, werden extra bomen aangeplant en installeerden we ondergrondse afvalcontainers. Ook de Stationsbuurt zal de komende jaren een upgrade krijgen: de Stad ontvangt van de Vlaamse Regering een subsidie van ruim 2,11 miljoen euro om er haar plannen te realiseren. Daarnaast investeren we ook in verschillende dorpskernen, waaronder die van Hansbeke en Nevele.

2. Citymarketing: stadswinkel en digitale infoborden
De stad zal onderzoeken of een stadswinkel, waar streekproducten zoals bv. Filliers, Vital Nougat, Canarus Bier, enz. worden verkocht, mogelijk is. Op deze manier zetten we onze lokale ondernemers extra in de verf en promoten we producten uit Deinze en Nevele. Daarnaast zullen digitale infoborden worden ingezet voor citymarketing, de promotie van evenementen, reclame voor acties van Deinze winkelstad vzw ...

3. Aankoopbeleid - lokaal aankopen door de stad
De stad legde een databank ('de Stadsleverancier') aan van handelaars, aannemers, dienstverleners en leveranciers. Stadsdiensten zullen bij hun marktonderzoek en bij de voorbereiding van overheidsopdrachten in die databank op zoek gaan naar potentiële kandidaten. Daarnaast wordt meer aandacht besteed aan de duurzaamheid van aanbestedingen. Onder het gunningscriterium 'duurzaamheid' zal aandacht worden besteed aan de duurzaamheid van logistiek en transport. Daarnaast kan de nabijheid van een onderneming in sommige gevallen meegenomen worden als gunningscriterium en zal de stad, wanneer dat opportuun is, een maximale perimeter voor offertevragen opleggen. Het duurzaam aanbesteden zal uiteraard steeds gebeuren met respect voor het mededingingsrecht.

4. Muziek in de publieke ruimtes
De stad zal gefaseerd muziekinstallaties plaatsen op het openbaar domein. Zo kunnen bezoekers altijd genieten van sfeervolle muziek tijdens het winkelen of wandelen. In de eerste fase wordt muziek voorzien aan de Brielpoortbrug en de Tolpoortstraat. Nadien komen de Markt, de Gentstraat, Kortrijkstraat en de RAC-parking aan de beurt. 

5. Een proper Deinze
Om Deinze proper te houden zullen we de ondergrondse afvalcontainers maximaal uitrollen, uniforme vuilnisbakken plaatsen in de winkelstraten en dorpskernen en het veegplan verfijnen.

6. Duurzame logistiek
De stad zal iedere ondernemer van onze stad ondersteunen bij de aankoop van een duurzaam vervoersmiddel (bv. goederenfiets, elektrische (bak)fiets, elektrische brommer) wanneer dat wordt gebruikt voor leveringen van diensten of goederen. 

7. Investeren in zitbanken
Naast rustpunten zijn zitbanken ook plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten. We zullen daarom de komende jaren op strategische plaatsen deze banken plaatsen. 

8. Overlegplatform - participatie
We hechten als stad veel belang aan de mening van onze ondernemers en willen daarom meer inzetten op participatie. Dit zal gebeuren in de drie vaste overlegstructuren (Deinze Winkelstad, Deinze Industrie en het Economisch Forum) en een jaarlijks overlegmoment met het bestuur van Unizo. Daarnaast zal de stad ook jaarlijks een overlegmoment organiseren tussen de drie vaste overlegstructuren (het 'Overlegplatform'). 

9. Energiecoachingstraject
De snel stijgende energieprijzen treffen iedereen, ook onze ondernemingen. Daarom willen we hen vanuit de stad een energiescan aanbieden met bijhorend persoonlijk coachingstraject. Zo ontdekken ondernemers snel met welke acties en ingrepen ze het meeste kunnen uitsparen.

10. Dienst lokale economie
Het stadsbestuur wil via de Dienst lokale economie nieuwe handelszaken een duwtje in de rug geven wanneer uit marktonderzoek blijkt dat er behoefte is aan deze winkel. Dit kan door een subsidie of door borg te staan. Daarnaast zullen we de ondernemers ook proberen gidsen door de digitale revolutie door opleidingen en bijscholingen over bv. social media, webshops, deeleconomie, etc. aan te bieden of aan te bevelen. Tot slot werken we ook aan de krapte op de arbeidsmarkt door bv. in te blijven zetten op de jobbeurs van Deinze Industrie en acties op te zetten om mensen om te scholen. 
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Nieuws
  • Ons beleid
    • Tienpuntenplan
  • De mensen
  • De ambitie
  • Word lid
  • Nieuwsbrief
  • Suggesties voor ons